*/

1.6.00

Nevěřte všemu, co se na blozích šustne

Lonelygirl15 není až tak lonely. Že nevíte, o co jde? To se ani nedivím, českým médiím se tato událost, která zahýbala světem internetových komunit a dostala se na přední stránky světových deníků, prakticky kompletně vyhnula. Přitom jde o velmi zajímavý případ nejenom z pohledu uživatele internetu, ale také různých marketingových guru, kteří rozhodují o realizaci reklamních kampaní na internetu. Takhle by se to totiž mělo dělat!

Lonelygirl15 je atraktivní 16letí videoblogerka jménem Bree, která na server YouTube.com začala umisťovat krátká, několikaminutová videa s příběhy ze svého života. YouTube.com je server pro sdílení krátkých videí mezi uživateli – pokud se chcete pobavit při sledování japonských pořadů typu „skrytá kamera, zavítejte právě sem. Za poslední rok získat server ohromnou popularitu, podle údajů z letošního června servíruje každý den svým návštěvníkům více než 100 milionů videí.

Dejte výše vyjmenovanou dvojici Lonelygirl15 a YouTube.com dohromady a máte zaděláno na… minimálně slušný úspěch. Lonelygirl15 se zakrátko stala hvězdou YouTube, díky svému půvabu, nadšení pro moderní technologie, inteligenci a dalším vkusně namíchaným ingrediencím si ji oblíbily desítky tisíc uživatelů. Každé z jejích, do této chvíle, 33 videí vidělo v průměru několik stovek tisíc návštěvníků – to je opravdu hodně i na YoutTube.

Vnímavější uživatelé ale brzy začali mít pocit, že tady něco nehraje. Scénáře jednotlivých videí i celkový příběh byly až příliš dokonalé. Bublina praskla kolem 10. září, kdy se povalilo, že Lonelygirl15 alias Bree není tím, za koho se vydává. Šikovným internautům se podařilo objevit reálné snímky aktérky představující Bree. Tou je 19letá herečka Jessica Rose. Do popředí také vystoupili strůjci celé akce – dva filmaři z Los Angeles a několik dalších lidí. Potvrdilo se propojení s uměleckou agenturou, která se starala o vystupování Bree na internetu.

Jaký byl motiv? Spekuluje se mezi dvěma hlavními možnostmi. Jedním může být snaha o nalezení nového způsobu internetové propagace. Druhá možnost je líbivější – autoři mají po vzoru posledních seriálových trháků typu Ztraceni připraven detailně propracovaný scénář, ve kterém budou postupně odhalovat detaily ze života Bree a novými záhadami držet vytrvalou divákovu pozornost. Pokud předpokládáte, že po odhalení reality (nebo aspoň její části) zájem o videa s Bree klesne, mýlíte se. Každé nové video je sledováno přinejmenším se stejným zájmem jako všechna předešlá. Díky získané publicitě zájem možná ještě vzrostl. Jessica dál hraje svoji roli Bree a nutno říct, že jí to jde. Seznamte se Lonelygirl15, ale skutečně nevěřte všemu.

Zdroj: časopis Computer 19/06 - autor: Jan Kuneš