*/

3.6.06

Gouda & Kinderdijk

Po dlouhé době vyšlo pěkné počasí, tak jsem neodolala a s kamarádem Michalem vyrazila do oblasti mlýnů Kinderdijk, která je přidružená k organizaci UNESCO, a po cestě jsme se zastavili ve městě Gouda.


Vyrazili jsme k až poledni, což se ukázalo, že nebylo na škodu, protože se během odpoledne rozehnaly mraky, a na focení mlýnů byla krásná modrá obloha. Do Goudy jsme jeli ještě se dvěma Michalovými spolubydlícími, kteří ovšem v Goudě byli před časem, takže rovnou pokračovali v cestě. My jsme z nádraží šli klasickými nákupními uličkami na hlavní náměstí, kde se konal sobotní trh. Takže jako všude hlavně sýry, ryby, olivy a oříšky a plno oblečení. Zašli jsme se podívat do krásné radnice, kde by byla radost pracovat, protože i přes moderní vybavení zasedacích sálů, byla zachována historie a spousta uměleckých kousků, které zdobí každou místnost. Další návštěvou byl Janskerk (chrám svatého Jana), který je svými chrámovými zabarvenými skly jeden z nejkrásnějších v Holandsku (mj. chrámů v Amsterdamu, Rotterdamu, Zwollte aj.). Byl postaven ve 13. století, bohužel několikrát vyhořel a i za války byly některé části zničeny, takže památka je několikrát restaurována, což zvenku nepoznáte, ale uvnitř je stavba ošizena o nádherné gotické stropy z oněch dob a jsou nahrazeny obyčejným dřevem s nezajímavou strukturou. Pravou ozdobou jsou ale okna, které zobrazují výjevy z bible a život Jana Baptisty. Během prohlídky jsme měli také možnost slyšet varhany, které jsou jak jinak než obrovské a krásné. Akustika v kostele je dobrá, ale díky stropům si myslím, že utrpěla.A také u varhaníka jsem si občas nebyla jistá, jestli třeba jenom necvičí. :) Posléze jsme si prolezli trhy, nestihli jsme bohužel klasický sýrový trh, ale i na marketě jsme koupili pár kousků na ochutnání i domů. Potom jsme ještě obešli centrum a kolem kanálů, krásných hausbótů a parčíků s kytičkama jsme došli na centrál a pokračovali do Rotterdamu. Tam jsme přestoupili na metro (!!) a jeli na místo, které nám poradili v infocentru, abychom následně přestoupili na autobus a po 3/4 hodince dojeli k mlýnům. Rotterdamské metro bylo fascinující, nebylo zdaleka tak rozložité a pěkné jako pražské a celkem prázdné. Holanďani přece jenom preferují kola. ;-) A nejelo jen pod zemí, takže jsme během 10-ti minutové jízdy stihli obdivovat, jak je Rotterdam velký a rozmanitý.
Již při pohledu z autobusu v oblasti Kinderdijku jsme byli fascinováni. Ačkoli jsem byla v Zanse-Schaans, kde jsem viděla asi 7 mlýnů pohromadě, tak v této oblasti je jich mnohem mnohem více a hlavně jsou pro funkci regulaci vody nedaleké řeky Leky. Zajímavostí těchto mlýnů je, že byly vystavěny schválně kvůli regulaci hladiny vody. Mlýny jsou poskládané za sebou kolem koryt, které byly uměle vytvořeny, a kolem jsou vodní nádrže - jezera. Jakmile hladina řeky Leky stoupne, automaticky se naplní jezera kolem. Jakmile hladina klesne a je potřeba ji z vodních nádrží "doplnit", pomocí mlýnů se vyžene zpět. Když se mlýn netočí, může mít listy vrtule postaveny do 4 různých poloh. Buď jsou listy ve tvaru kříže, což znamená, že mlýn je ve stavu pohotovosti a bude se pracovat dál, nebo jsou listy do tvaru X a to značí, že se mlýn nepoužívá, nebo že se na něj delší dobu pracovat nebude. Další dvě pozice indikují svátek a úmrtí, resp. vyjadřují účast s těmito událostmi. Sice jsme dlouhou dobu spekulovali, jak je doba odpočinku mlýnu a pohotovosti definována, ale v informacích jsme už nic dalšího nenašli. A ještě zajímavost, kterou jsme zjistili jenom díky tomu, že už jsme tam byli pozdě a některé mlýny se už "ukládaly k nočnímu spánku", bylo, jak se to vlastně dělá. Za mlýnem je otočné zařízení, které jednak může natočit směr všech listů, takže když se změní směr větru, mohou se co nejefektivněji natočit. A také jimi lze otáčet ručně. Což slouží jen k tomu, aby se mohly sundat plachty z listů. Jakmile se totiž plachta smotá, zůstane jen konstrukce a vítr už mlýn neroztočí. Prostě to byla nádhera. Kolem 3 hodin jsme procházeli kolem mlýnů, a i když jsme nemohli jít dovnitř nebo aspoň pod ně, dělali jsme spoustu fotek a užívali si krásné počasí. Takže děkuji Michalovi za krásné fotky, na které se můžeš podívat ve fotogalerii. :)

Krásně zmoženi jsme se vrátili a naplánovali další výlet. Kam to bude, to se nechte překvapit. ;-)