*/

7.3.09

Západní pobřeží a jižní jezera

(Fotky k povidani jsou ZDE.)

Cesta z Murchisonu na západní pobřeží nám uběhla velmi rychle, protože jsme se zastavovali na četných zajímavých místech, jako byl nejdelší swing bridge (v překladu asi lanový most), parčík se zlatokopeckými zajímavostmi místní oblasti, ve Westportu jen letmo centříčko a další tulení kolonii, která byla pozorována jen ze vzdálených vyhlídek. Na dva dny jsme se zastavili v Greymouthu, bylo nádherné počasí, prošli jsme si jejich místní walky, nakoupili zásoby, udělali si na grilu masíčko a Zbyňa potřeboval pracovat. Já jsem si prošla pláž, i když bylo teplo, moře bylo pěkně studené a foukal vítr, takže se člověku do vody ani moc nechtělo. Taky se tam nikdo nekoupal. Greymouth je těžařskou oblastí na uhlí, v přístavu jsme viděli spoustu zajímavostí, nákladní lodě i těžební stroje, jinak je to relativně malé město.

Z dalších zajímavých míst po cestě byly Pancake rocks, což jsou skály, které díky erozi, vlivu mořské vody a dešťů vypadají po mnoha tisících letech jako palačinky naskládané na sebe. Po téhle procházce jsme opravdu dostali chuť na palačinky a tak jsem je hned další snídani udělala. :-) Pancake rocks se už sice pomalu (bude jim to trvat zase nějakých tisíc dlouhých let) „omývají“, takže někde už je struktura hladká.

Úžasné a plné zážitků jsou zde cesty mezi městy. Jsou sice označované jako dálnice, ale jedná se jen o dvouproudovku, a ty po pobřeží opravdu stojí za to. Jede se těsně kolem útesů, klikatí se až na rychlost 15 km/h a časté jsou i jednosměrné mostíky společné i pro vlak, kdy mnohdy není na druhou stranu vidět, jestli tam nějaké auto jede, či ne. Serpentiny, kopce jako blázen, výhledy z vyhlídek, kam se špatně parkuje, zapadene cesty skalou nebo stromy,… a to jsme si říkali, že bychom po zélanďanech mohli chtít nějaké tunely přes kopce.

(Omlouvam se, nyni holt bez cestiny, dopisuji primo na NZ pocitaci. :) ) Jeste, ze mi dal Zbynek na zadni sedadlo krabici s pivama, mohla jsem sledovat, jak prudce zatacim a hlidat si, aby flasky necinkaly. To vzpominam na maminku a ucim se ridit tak, aby ji nebylo v aute spatne. ;-)

Z Greymouthu jsme se presunuli do oblasti Aoraki, zname ledovci a tritisicovkami. Bohuzel nam hlasili skarede pocasi, takze jsme si jeste pro prijezdu v pozdni odpoledne vybehli na petihodinovou turu na vyhled k ledovci. Slunicko nam jej krasne osvitilo, a i kdyz jsme si na snih zatim nesahli, byl to pekny vyhled.

Bohuzel jsme se ale za svetla nestacili ubytovat a staveli jsme stan uz po tme. A to se nam nevyplatilo, protoze jsme nevideli, jak je park situovan, postavili stan na vetrne hurce a pulku noci nespali, protoze s nami vitr lomcoval a dest bicoval tak, ze jsme se nakonec museli sproste prestehovat pro strisku a modlit se, aby se nam zase stan nevykolikoval. Brr, hrozna noc.

Od ledovcu jsme putovali dal na jih a minuli spoustu vodopadku, ktere se diky desti rozvovodnily a byly z nich poradne vodopady. Na tury se nam v takovem pocasi chodit nechtelo, i kdyz Mt Aspiring NP je moc pekny. Ale stejne jsme si rikali, ze pralesem a busi se nam moc chodit nechce, bude to chtit zase nejake hory.

Dojeli jsme tedy do vesnicky Wanaka, ktera lezi u stejnojmenneho jezera. Vyhledy krasne, pocasi se sice umoudrilo, ale na informacich hlasili, ze bude zase prset a bude silny dest, tak jsme si pro probdele noci doprali "luxusu" a koupili si na jednu noc chatku. Luxus to byl, protoze jsme si ususili stan a veci, ale matrace byla hrozna mekka a uvnitr chatky to moc nevonelo, tak jsme si chvalili nas zlaty stan. Snad jeste chvilku vydrzi, nepolame se a nebude propoustet vodu. Udelali jsme kratke prochazky po okoli s prekrasnymi vyhledy, navstevu dalsiho ledovce jsme kvuli necasu vzdali a nekonec se presunuli do Queenstownu, kde preckavame dalsi nepriznive pocasi a cekame na krasne pocasi na horach.

Na to, jak se mi vesnice Wanaka strasne libila (hory, jezero), tak jsem cekala, ze Queenstown, ktere lezi take u jezera, me nadchne take. Bohuzel nenadchlo. Je tu prilis moc lidi, turistu, ... takze se balime, vyrazime na par walku kolem a pristi tyden budem chodit po turach, spat na chatkach v horach a potkavat, co nejmene lidi. :)