*/

26.1.07

Hradby

Pořád se chlubím, já vím... ale protože ještě hrajeme, chci Vás tím nalákat, abyste se přišli podívat. Včera to bylo moc prima, ale už nebyl plný sál, což je škoda.
Můžete si přečíst, co o nás napsal deník Právo (dne 20.1.2007, autor: Alena Borková)

Talenty zrají už na konzervatoři
Přesvědčilo o tom uvedení brněnského muzikálu Hradby

Operní studio JAMU Barka v Králově Poli bylo po čtyři večery v minulém týdnu přeplněno mladými diváky. Konala se tu výjimečná akce - muzikál Hradby studenta čtvrtého ročníku zpěvu na brněnské konzervatoři Martina Kuxe, který je autorem hudebního ztvárnění.
Spolu se svou matkou Taťánou Královou vybral pro inscenaci historický námět z 17. století. Děj, jenž dává nahlédnout do údobí obléhání Brna švédskými vojsky, je vzdálen jakékoli suché popisnosti či rozvláčnosti; stmelen a propojen romantickým milostným příběhem probíhá živě a v působivém dramatickém vystupňování s prolnutím linií poetických, drsných i jemně ironických.
Výrazově intenzívní písňové texty Taťány Králové jsou organicky zapojeny do libreta Jakuba Kruliše; odlehčeně vyznívá užití brněnské hantýrky jako "řeči lidu". Hudební výrazivo není lacině líbivé, ale stojí spíše na hranici žánrů a nastiňuje smět dalšího vývoje mladistvého tvůrce.
Na úspěchu inscenace se ovšem podílí energie a tvůrčí invence
celého týmu nadšenců. Nápaditá režie Kristiany Belcredi (pedagog Alena Vaňáková, JAMU podtrhla emocionálnost a zároveň srozumitelnost obsahu v souladu s historicky opodstatněným i dnešním sklonem k pojetí než naturalistickému; jednoduchá scéna i kostýmy výstižně odpovídaly námětu (Sylva Marková).
Lví podál na účinku provedení měly pěvecké a především herecké výkony hlavních postav, většinou studentů konzervatoře, JAMU i jiných škol. Na vynikající úrovni se projevil žák třetího ročníku Jiří Procházka jako vojenský velitel a podváděný manžel; jemnou citovostí obdařila roli jeho nevěrné manželky Linda Keprtová (v alternaci s Magdalenou Novotnou).
Jejího milence přesvědčivě ztvárnil Zdeněk Nečas (anebo Jakub Tuček). Chválu zaslouží herecký výkon Radka Korčáka v roli velitele de Souches či postava švédského generála Torstensona, v níž měl Jan Šťáva možnost pochlubit se nádherným basem. Menší role i vstupy členů Vox iuvenalis podpořily režijní koncepci, stejně jako orchestr pod taktovou Ondreje Olose.

Divadlo Barka čekají ještě reprízy
Po neuvěřitelném diváckém úspěchu prvních čtyř uvedení původního muzikálu Hradby se pořadatelé rozhodli přidat ještě několik repríza uspokojit tak ty, na které nezbylo místo v malém prostoru bezbariérového divadla Barka s kapacitou pouhých 150 míst. Tyto reprízy se uskuteční 25. ledna, 9. a 24. února a 10. března 2007 v Bezbariérovém divadle Barka (Sv. Čecha 35a, Brno, Královo Pole, vždy v 19.00.

A ještě pár fotek... ;-)

všichni, co se na muzikálu nějakým způsobem podílí
(sbor: holky jako markytánky, kluci jako mix lúzy a švédských vojáků)

brněnská lúza :) (zleva: Bára, já, Krista a Julča)